معرفی گروه ویروس شناسی :
شماره تماس :202-22432525 021
مسئول دپارتمان |
لینک علم سنجی |
کارشناس |
آقای دکتر سید رضا محبی |
https://isid.research.ac.ir/SeyyedReza_Mohebi |
خانم شبنم کاظمیان |
گروه ویروس شناسی پژوهشکده بیماریهای گوارش وکبد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در جهت تشخیص، ارزیابی و مطالعه عوامل بیماریزای ویروسی مرتبط با بیماریهای گوارشی و کبدی فعالیت می کند. در راستای این هدف تشخیص سریع، دقیق و تعیین خصوصیات هپاتیت های ویروسی و همچنین ویروس های دخیل در بیماریهای منتقل شونده از راه آب و غذا و طغیان های گوارشی از فعالیت های عمده این گروه می باشد. طراحی و پیشبرد پژوهش های کاربردی و آموزش و تربیت نیروهای متخصص و دانشجویان توانمند در مقاطع مختلف از اهداف اصلی گروه ویروس شناسی پژوهشکده بیماریهای گوارش وکبد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی می باشد. این گروه در طول مدت پاندمی و با توجه به نیاز کشور به آزمایشگاه تشخیصی SARS-Cov-2، خدمات گسترده را در تشخیص مولکولی دقیق و سریع به معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ارائه داده است. علاوه بر این آزمایشگاه ویروس شناسی این پژوهشکده به عنوان آزمایشگاه مرجع کشوری ویروس های منتقل شونده از راه آب و غذا، با وزارت بهداشت و درمان در جهت تشخیص عوامل ایجادی طغیان های گوارشی همکاری گسترده ای دارد.
پژوهشگران و دانشجویان این گروه در مقاطع دکتری تخصصی و کارشناسی ارشد بر روی ویروس های دخیل در بیماری های مزمن کبدی از جمله ویروس هپاتیت ب، ویروس هپاتیت سی، عامل هپاتیت دلتا مشغول به تحقیق اند. ارزیابی نقش و ارتباط عوامل ژنتیکی انسان در پیشرفت عفونت های مزمن ویروسی و برهمکنش های ویروس با میزبان از دیگر موضوعات تحقیق در این گروه می باشد. همچنین مطالعه بر روی ویروس های دخیل در بیماریهای منتقل شونده از راه آب و غذا شامل نوروویروس ها، روتاویروس، آستروویروس، آدنووویروس های گوارشی، ساپوویروس، بوکاویروس و انواع ویروس های گوارشی کمتر شناخته شده و همچنین عوامل هپاتیت های حاد گوارشی شامل ویروس های هپاتیت آ و ای متمرکز شده اند. تحقیقات وسیعی بر روی عوامل ویروسی مرتبط با بیماریهای التهابی گوارشی از جمله بیماری التهابی روده (IBD) در حال انجام است و ارزیابی سیتومگالوویروس (CMV) و نقش احتمالی ویروس اپشتین-بار (EBV) در این بیماران مورد ارزیابی تحقیقاتی قرار می گیرد. همچنین محققان این گروه در بررسی عوامل ویروسی و سرطان های گوارشی از جمله نقش EBV در سرطان معده هم فعال می باشند. به علاوه پروژه های تحقیقاتی متعددی بر روی سارس کرونا ویروس 2 و تاثیر متقابل این ویروس و فاکتورهای مولکولی سلولهای میزبان، با تمرکز بر ارزیابی الگوی تغییرات بیان ژنهای دخیل در مسیرهای کلیدی پاسخ های ایمنی و تعیین بایومارکرهای مولکولی در این گروه انجام می گیرد. راه اندازی تست های تشخیصی مولکولی ویروسی و بهینه سازی روش های دقیق تشخیص از دیگر فعالیت های این گروه می باشد.
بخش دیگری از محققان گروه ویروس شناسی در زمینه ویروس شناسی محیطی و مواد غذایی فعالیت می کنند و منابع محیطی آب از جمله آب های سطحی و زیر زمینی، فاضلاب و پساب های شهری و بیمارستانی را از نظر آلودگی های ویروسی از جمله ویروس های گوارشی و همچنین سارس کرونا ویروس 2 ارزیابی می نمایند.
تعیین خصوصیات ژنتیکی ویروس ها و مشخص نمودن انواع ژنوتیپ های در گردش در جامعه و محیط زیست از فعالیت های دیگر این گروه است. همچنین ارزیابی جهش های ژنتیکی و مطالعات فیلوژنتیک ویروس های مختلف توسط محققان این گروه صورت می پذیرد.